Asociatia Fiecare Conteaza

Asociatia Fiecare Conteaza

Vreau o carte!

Status: Fundraising

Proiect pentru oferire de carti in sistem de wish-list si rechizite/materiale didactice copiilor din mediul rural defavorizat. 

[ Show more ]

23,889 RON

Sumă:

11

Galantomi:

147

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

"As vrea sa citesc niste carti cu zmei, balauri si alte personaje SF". "As vrea o carte cu povesti reale sa citesc si sa fie cartea mea (cu povesti reale, cu imagini si cam atat). Va multumesc din suflet" "Mie mi-ar placea sa citesc o carte despre dinozauri. Doresc aceasta carte pentru ca sunt curios sa stiu cum au trait"

Acestea sunt doar 3 dintre biletelele cu solicitari de carti primite de la copii lipsiti de posibilitati din mediul rural. Si am primit si onorat sute de asemenea biletele. Iar bucuria micutilor cititori este, de fiecare data, mai mare decat puteam spera, intr-o lume in care se repeta obsesiv lamentarea "copiii nu mai vor sa citeasca!" 

Copiii ne cer carti! Micutii din comunitati defavorizate nu au nici pe departe accesul celor in urbanul mare la o varietate de carti frumoase si colorate, dar viseaza si ei la povesti cu printese, aventuri cu pirati si lumi magice. Atunci, noi venim in scoala sau comunitatea lor si-i intrebam ce le-ar placea sa citeasca. Si cei carora le surade ideea ne scriu pe biletele dorintele lor literare. Apoi noi ne dam peste cap, facem rost de ele si ne simtim mici-mici si ne ascundem nasul in batiste cand vedem cata emotie poate inca provoca in sufletul unui copil simpla bucurie de a primi o carte mult-asteptata.

Am oferit pana acum, in acest sistem de wishlist, aproximativ 2000 de carti pentru aproximativ 1000 de copii din comunitati rurale precum Cascioarele, Gruiu, Lipia, Sliistea Snagovului, Sarulesti Gara, Budesti, Curcani, Darasti-Vlasca si avem in continuare solicitari. Avand in vedere ca, statistic vorbind, aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional și doar 8 din 100 citesc din plăcere, acest lucru nu poate decat sa ne bucure si sa ne dea speranta pentru viitor.

De asemenea, constatand ca multi copii nu au acces la rechizite si ca acest fapt contribuie la abandonul scolar, ne-am implicat anual si in oferirea de ghiozdane echipate micutilor care au nevoie de ele. In ultimii ani, am oferit aproximativ 400 de ghiozdane elevilor din comunitati rurale defavorizate.

In drumurile noastre cu carti, am primit insa si multe rugaminti de la profesorii acestor copii de a-i ajuta sa-si procure materiale didactice precum harti si atlase istorice si geografice, planse, dictionare, corpuri geometrice etc., prin care sa-si poata desfasura orele intr-un mod decent, mai clar si mai atractiv pentru cei mici, insa pentru care scoala nu dispune de buget. Facand o trecere in revista a preturilor acestor materiale, am putut confirma ca ele pot fi prohibitive, insa ele sunt absolut necesare si nu ar trebui sa lipseasca dintr-o sala de clasa. 

Desi o parte dintre carti le colectam direct, noi sau in stare buna, de la oameni faini dispusi sa le doneze, pe masura ce numarul cererilor se multiplica, e din ce in ce mai greu sa putem oferi toate cartile cerute. Orice donatie este bine-venita si se va transforma in mod magic in carti puse in mana unor copii.

De aceea, prin acest proiect, ne propunem sa strangem cat mai multe fonduri pentru a putea oferi carti noi si/sau rechizite micilor cititori din medii defavorizate, in conformitate cu preferintele lor, dar si materiale didactice care sa le imbunatateasca procesul de invatare. 

Orice iubitor de lectura stie ca o carte citita la momentul potrivit poate schimba o viata. Haideti sa schimbam cat mai multe vieti impreuna!